Humanitarni

karakter

Projekt Reci mi kako si tijekom prošle godine imao je i humanitarni karakter. Pedeset (50) posto prihoda prodanih maskica bilo je namijenjeno donacijama Udruzi za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi Nova budućnost. Više informacija o udruzi možete saznati čitajući tekst u nastavku 😊.

 UDRUGA ZA ZBRINJAVANJE DJECE BEZ ODGOVARAJUĆE RODITELJSKE SKRBI IZVAN VLASTITE OBITELJI „NOVA BUDUĆNOST“

Udruga Nova budućnost djeluje od 2006. g. te pruža usluge organiziranog stanovanja i smještaja uz stanovanje odgajatelja za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Korisnici su djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji na smještaj dolaze putem rješenja nadležnih Centara za socijalnu skrb iz cijele Hrvatske. Smještajne jedinice nalaze se na tri lokacije u Samoboru s ukupnim kapacitetom 26 korisnika. 

Udruga svojim korisnicima pruža dugotrajni smještaj uz 24-satnu skrb te korisnicima pruža usluge stanovanja, prehrane, odgoja i obrazovanja, psihosocijalne rehabilitacije, radnih aktivnosti, osmišljavanje slobodnog vremena te zadovoljenje svih drugih važnih životnih potreba. 

Udruga aktualno ima 15-ak zaposlenika – odgajatelje koji stanuju s djecom, odgajatelje pomagačkih struka te stručni tim kojeg čine psiholog, socijalni radnik i socijalni pedagog.   

Udruga je upisana u Evidenciju pravnih osoba i obrtnika koji pružaju socijalne usluge  pri nadležnom Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Najčešći razlozi izdvajanja djece i mladih koji su korisnici Udruge su disfunkcionalnost primarne obitelji zbog nasilja, konzumiranja alkohola i droga, dugotrajna zanemarenost osnovnih životnih potreba, nemogućnost primarne obitelji za adekvatnu skrb o djeci i sl. Prilikom smještaja korisnika prvenstveno se nastoji osigurati smještaj braći i sestrama iz višečlanih obitelji kako bi trauma izdvajanja bila manja, a novo okruženje u koje dolaze bilo što sličnije obiteljskom funkcioniranju. 

Korisnici Udruge dobro su uklopljeni u lokalnu zajednicu koja im postaje novi dom. Ostvarena je dobra suradnja s nadležnim školama, vrtićima i drugim odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama koje su važan čimbenik njihove  resocijalizacije i integriranja u društvo. Posebno dobra suradnja ostvarena je s Gradom Samoborom i institucijama i udrugama koje u njemu djeluju, a koje našim korisnicima nude pregršt besplatnih sadržaja – odlaske na kupanje na bazene, klizanje, pohađanje kina, predstava, sportskih i umjetničkih vannastavnih aktivnosti, sudjelovanje na gradskim manifestacijama, darivanje korisnika za blagdane. 

Rad Udruge podržavaju i brojne fizičke i pravne osobe kroz različite donacije i sponzorstva.