priča iza maskica

Sreća (Sani)

Kad tata dođe doma s posla

Mala Sani cijeeeli dan čeka da se tata vrati s posla da bi se s njim igrala. Već je pripremila sve igračke da dočekaju tatu odmah ispred ulaza, a on samo mora odabrati s kojom igračkom se želi igrati.

Tata dolazi umoran s posla i Sani odmah na njegovom licu vidi da baš i nije sretan.

Taman kad je to pomislila javili su se Badi i Gudi – male muhice koje se Sani često jave kad je nesigurna.

Badi je uvijek pokušava zaštititi od svih zla i nedaća i on bi htio da Sani uglavnom ništa ne govori i ne poduzima. S tim na umu, Badi odgovara i u ovoj situaciji:

“Vidiš da je tata loše raspoložen, nemoj mu sad dati igračku sigurno se neće htjeti igrati s tobom. Još će se ljutiti na nas!”

S druge strane, tu je Gudi koji uvijek može pronaći pozitivnu stranu gotovo svake situacije i htio bi da i Sani razmišlja na taj način. Gudi joj govori:

“Tata možda jest loše raspoloženi, puno je radio i ima svakakve brige. Baš zato se Sani trebaš poigrati s njim, da tu sreću koju osjećaš preneseš i na njega. Znaš da ti to možeš!”

Sani se odluči poslušati Gudija i pruži ocu igračku. Kad Sanin tata vidi sreću u očima svog djeteta i čuje njezin smijeh i sam se raznježi te se krene igrati s njom.

Tuga (Blu)

Udarac u kamen

Blu se jednog jutra šetao s majkom, igrao u parku, upoznavao novu djecu i proveo je uzbudljivo jutro. Po povratku kući već je bio umoran i nije ni vidio kamen u trenutku kad je osjetio snažnu bol.

Jako ga je boljelo, ali nije znao hoće li se majka ljutiti na njega ako pokaže da ga boli. Taman kad je to pomislio javili su se Badi i Gudi – male muhice koje se često jave Blu kad je nesiguran.

Badi ga uvijek pokušava zaštiti od svih zla i nedaća i ne voli da se itko ljuti na Blu. Iz te pozicije, Badi mu govori:

“Nemoj plakati. Izdrži bol, znaš da veliki dečki ne plaču. Majka će biti ponosna ako ne budeš plakao.”

Gudi uvijek nastoji biti pozitivan i dopustiti Blu da bude ono što je i dopustiti mu da pokaže koju god emociju mu izazove određena situacija. Gudi govori:

“Slobodno plačeš Blu, to ne znači ništa loše. Bit će ti lakše kad budeš otplakao!”

Blu je pustio suze i počeo snažno plakati. Majka ga je zagrlila i ohrabrila riječima: “Jako plačeš, vidim da te baš boli ovdje gdje si se udario. Samo isplači sve da ode ta bol.”

Ljutnja (Medli)

Igra sa sestrom

Medli se jako voli igrati sa svojim igračkama. Kad je bila sama, mama, tata, djedovi i bake, svi su njoj kupovali igračke i ona ih je imala sama za sebe. Od kad je došla mlađa sekica, Medli često mora dijeliti igračke s njom. Iako se voli igrati sa sekicom, nije sigurna koliko joj se sviđa to što mora dijeliti.

U jednoj od njihovih igara, Medli se poželjela igrati s igračkom koju si je upravo njezina sestra uzela da bi se igrala. Medli nije znala kako bi reagirala, kad su se javili Gudi i Badi, muhice koje se uvijek pojave kad je Medli nesigurna u sebe. 

Badi želi da uvijek i bez odstupanja sve bude pravedno na način da Medli bude dobro i da joj se ništa nažao ne učini. Iz tog razloga, Badi joj se obrati sa sljedećim:

“Hej Medli, nije pravedno da se sestra igra s TVOJOM igračkom! Još te niti nije pitala smije li se igrati! Uzmi joj to i pokaži joj da se ne može tako ponašati!” 

S druge strane tu je Gudi, koji nastoji uvijek razumjeti sve i pronaći najbolje rješenje koje neće nikoga povrijediti, već će biti pravedno i za Medli i za sekicu. Gudi govori:

“Medli, tvoja sekica je još jako mala i ona ne zna da je pristojno pitati ako se poželimo igrati s tuđom igračkom. Vidiš kako je vesela što se igra s njom! Dogovorite se da ona ima malo tu igračku, ti si uzmi drugu, a kasnije ćete se zamijeniti. Upotrijebi svoju moć.”

Medli posluša Gudija, upotrijebila je svoju moć kontrole ljutnje i nije se naljutila na sekicu. Uzela si je drugu igračku i nastavile su zajedno se sretne igrati.

Gađenje (Dido)

Povrtni ručak

Dido je lik koji voli jesti samo neku hranu. Ako nešto drugo vidi na tanjuru, odmah mu se zamuti pred očima, osjeti gađenje i kao da će povratiti sve što će pojesti. No Dido je otkrio svoju supermoć. Majka mu je kupila posebne, šarene naočale koje učine da svo povrće i sva druga hrana koju Didi ne voli, izgledaju puno ljepše. 

Kad Dido sjedi za ručkom i vidi tu hranu, zna da bi trebao staviti naočale i da bi tad lakše pojeo hranu, ali nije mu uvijek lako samo staviti naočale. U trenutku nesigurnosti javljaju se Gudi i Badi, muhice koje pomažu Didu odlučiti što da učini.

Badi je tu da zaštiti Didu od svih gadnih stvari, jer svi znamo ako nam se nešto gadi da bi moglo biti opasno po život. Badi govori:

“Dido, ovo izgleda opasno. Boje su bljedunjave, kao da je pokvareno i kakav uopće to oblik imaju. Ne ne, nemoj to jesti, niti slučajno, povratiti ćeš odmah kako ćeš to staviti u usta!”

Gudi s druge strane razumije koliko je raznolika prehrana važna za zdravi razvoj djece i zna da povrće nije opasno već naprotiv veoma zdravo. Isto tako, Gudi razumije kako neka hrana može izgledati neobično, no to ne znači da nije fina. Gudi mu odgovara:

“Dido, ova hrana je jako zdrava i pomaže ti da rasteš. Možda izgleda malo neobično i na prvu ti bude drugačiji okus od onog na koji si naviknuo, ali s vremenom ćeš se naviknuti i na taj okus. Iskoristi supermoć naočala!”

Dido je poslušao što mu je Gudi rekao i stavio naočale. Nakon toga, sva hrana na tanjuru izgledala je privlačno i veoma jestivo. Čim je krenuo jesti shvatio je da okusom nije toliko loša, a svakim daljnjim zalogajem, osjećao se sve bolje i bolje 😀

Iznenađenost (Astoni)

Dolazak mlađe sestre

Astoni već dugo dugo živi sama sa svojom mamom i tatom. Nije sigurno koliko je to dugo da su mama i tata samo njezini, ali radi se o njenom cijeeelom životu, pa to mora biti sigurno jako dugo! Astonini roditelji su njoj super i jako ih voli i obožava kad se njih troje igraju i druže! Nedavno je majka rekla Astoni kako će dobiti malu sestricu s čime je Astoni jako iznenađena. Nije sigurna bi li se veselila što će imati još nekoga s kim će se moći igrati ili će prinova učiniti da se mama i tata igraju samo s njom.

Za Astoninu brzu reakciju kad je iznenađena brinu se i Gudi i Badi, muhice koje se uvijek pojave u takvim situacijama.

Badi je tu kako bi potpuno zaštitio Astoni od bilo kakve nepravde i neželjenih emocija. Badi joj govori:

“Brzo brizni u plač, kakva druga djeca, kakve sestre! Ti si jedina i ti si centar svijeta, daj do znanja mami da ne želiš sestru i onda će se mama pobrinuti da je niti nema!”

Gudi s druge strane nastoji Astoni objasniti i učiti je kako funkcioniraju stvari, pogotovo kad se nešto dogodi iznenada, a sa željom kako bi se Astoni što bolje prilagodila situaciji i bila što bolje dijete. Gudi navodi:

“Astoni, mama ima već malu bebicu u svojem trbuhu. Ona raste i uskoro ćeš je moći vidjeti. Bit će jako mala i trebat će i tvoju zaštitu, a kasnije kad malo poraste zajedno ćete se igrati i bit će ti najveća sreća.”

Astoni posluša Gudija i nasmiješi se majci kad joj kaže vijest o dolasku sestrice. Majka je bila sretna zbog Astonine reakcije, a Astoni je također bila sretna i ushićena zbog dolaska sestrice. Kad je sestricu vidjela prvi puta, njezina sreća bila je neopisiva i jedva je čekala da sestra malo poraste da je može čuvati i igrati se s njom!

Strah (Firko)

Preživjeti noć

Firko je jedan hrabri Filsić koji se tijekom dana ničega ne boji i uvijek je spreman ohrabriti druge i zaštititi ih. No kad padne noć, često se dogodi da u Firkovoj sobi bude tako mračno da Firko vidi jedva prst pred nosom. To ga plaši, jer ne zna što ga može dočekati u mraku. Taman kad razmišlja hoće li si upaliti lampicu, pojavljuju mu se muhice – Badi i Gudi. One se Firku uvijek jave kad je nesiguran u sebe i u to što da napravi.

Badi se brine o Firkovoj sigurnosti i nipošto ne želi dozvoliti da se Firku dogodi nešto loše. Njegova zadaća je da čuva Firka i on se toga čvrsto drži bez obzira na sve. Tako mu Badi govori:

“Gle Firko, ostavi sad da gori svijetlo kroz noć, mrak je opasan. Trebaš biti siguran da ti se ništa loše ne može dogoditi, a to možeš samo tako da ostaviš lampicu da gori!”

S druge strane tu je Gudi, koji želi da Firko vjeruje u sebe i da zna koliko je hrabar. Gudi navodi:

“Firko, sjeti se samo koliko si do sad strašnih situacija prošao i toliko si bio hrabar. Mrak nije opasan i ništa ti se loše ne može dogoditi. Upotrijebi svoju snagu i moć i pobijedi mrak!”

Firko posluša Gudija i odjednom uspije biti dovoljno hrabar da ugasi svijetlo na lampici. Firko tad ima jedan od najljepših snova kako je pobijedio mrak i strah te se osjeća sretno i zadovoljno.